søndag den 19. november 2017

Min grundlov


Siden der sidste gang var valg her til lands, er Emilie fyldt atten år. Hun er også fyldt nitten, men det er i den her sammenhæng underordnet.





Altså bliver hendes første bekendtskab ud i at sætte demokratiske krydser (Hvis man fravælger de valg vi i sin tid holdt, i den hedengangne Cafe, med både stemmeseddel, stemmeboks, og stemmeurne, når der var valg til repræsentationen af cafemedlemmer i medbestemmelsesrådet.) ikke bare et med hele to.

Hun har ikke været i tvivl om at hun skal stemme. Jeg tillader mig at tro, det hænger sammen med opdragelse og snak om demokratiske rettigheder og pligter. Det kan også være hun i virkeligheden bare er ganske fornuftig - opdragelse igen...







Der har selvfølgelig været snakke, men for størstedelens vedkommende, har hun klart meldt ud, at det skal vi ikke blande os for meget i. Der var alligevel lidt tvivl om hvilke partier og meninger og valg, så jeg mere eller mindre tvang hende til at tage kandidattesten på tv2.dk,  der viste sig at passe ganske godt overens med den placering hun selv mente at kunne sætte sig på, på en linje fra venstre mod højre.

Så langt så godt.







Forleden faldt en tyk brun kuvert fra Folketinget gennem postkassen adresseret til Emilie. Hele Grundloven, trykt mellem korsstingstegninger og highlightede paragraffer. Sammen med hæftet fulgte en test og et håb om at hun vil stemme, når tiden kommer.

Mens korsstingene muligvis fremstår noget støvede - jeg tror muligvis nok, at jeg viste langt større entusiasme over en tilsendt Grundlov, end Tøsebarnet selv (og sikkert også hendes venner) - er testen yderst fancy, og ender, uanset hvordan man svarer ja eller nej, hele tiden med udsagnet; at man skal fise ned og stemme.









Det er muligt hun aldrig åbner den lille tryksag med de meget små bogstaver, men den satte alligevel en tankerække i gang, og pludselig var hun ikke helt så skråsikker i sin udøvelse af stemmeret. Altså indgik vi lynhurtigt en aftale. Jeg stemmer derfor ikke, som jeg plejer, på vej på arbejde på tirsdag, men i stedet på vej hjem. Så kan vi nemlig følges.


For hvordan er det lige man gør? Og hvor skal man gå hen?




4 kommentarer:

  1. Åh, hvor er det FINT! Har aldrig overvejet nogen sammenhæng mellem folketinget og korssting.... God tur til valglokalet!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det havde jeg heller ikke Christunte. Men i et ungdomsperspektiv, kan jeg ikke lade være med at tænke at begge dele er temmelig gammeldags og kedeligt :)

      Slet
  2. Det er da også en stor ting - at stemme første gang! Jeg fulgtes også med min søn, første gang han skulle stemme - Vi lavede en lille festlig højtid ud af det med bobler og laks til aften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lone, så tjekkede er vi ikke. Vi stemmer og går hver til sit. Jeg skal nemlig nå at træne inden jeg skal hjem, og Emilie skal sikkert sove. Hun er stadig træt, når hun kommer hjem fra dagens dont, efter en ordentlig omgang lungebetændelse :)
      Håbet er at Anders holder sig vågen længe nok til at lave mad :P

      Slet