torsdag den 8. juni 2017

Danmark set fra luften


Det Kongelige Bibliotek har lanceret en hjemmeside med et kig til Danmark ovenfra.

Ud over et blik på Danmark, som her ser ud i dag, er det også muligt at se luftfotos helt tilbage til 1954 - med et par stop på vejen. Efterhånden er siden også udviddet med gamle tegnede kort sammen med det utal af billeder, der over hele Damark linkes til.

Jeg har moret mig med at finde mit eget og mine forældres barndomshjem, og sammenlignet kort fra nutiden med fortiden. På de allerældste kort er ingen af bygningerne tænkt, og der er marker alle de steder, jeg har fundet interessante.

Begge mine forældre bor i dag så bynært, at der var bebyggelse på det ældste kort fra 1842. Min far tæt på havnen i Nakskov, min mor i Vanløse - ikke langt fra Damhussøen, som i mange år fungerede som vandreserve.



Øverst Rødovre Skole og til højre Rødovre Kirke. Det store hvide hus yderst til højre, cirka midtvejs i billedet, findes stadig. I dag ligger det på hjørnet af Rødovrevej (den store vej på billedet) og Rødovre Parkvej, som løber langs Rødovre Centrum - Centret som i dag ligger nederst til venstre og ud af billedet. Billedet er fra midt i trediverne.


På Rødovresiden af Damhussøen, var der næppe tænkt beboelse i stor stil dengang i 1842. Hele området er marker med enkelte spredte gårde. Bortset fra området omkring Rødovregård og Rødovre Kirke, der vist er det nærmeste Rødovre kan komme en landsby.

De mange billeder, der findes i den tilhørende database, består for størstedelen af oversigtsbilleder. Det er ret sjovt at se på billederne, genkende enkelte gamle bygninger (som for eksempel Rødovre Skole og Kirke) og derfra slutte sig til hvad de omkringliggende marker rummer i dag (for eksempel Rødovre Centrum)

Det er selvfølgelig sjovest at se på noget, man kender - heraf kan sluttes, at jeg kender Rødovre. Men hele landet er repræsenteret, og jeg er sikker på at du kan finde dit lokalområde.



Min farfars hus


Det sjoveste jeg har fundet er min farfars hus

I 1949 (kan jeg læse fra billedeteksten) blev min farfars hus luftfotograferet. Det var mægtig moderne blandt de mere velstillede dengang. Billedet hang i min farfars kontor. Ikke i sort/hvid - men håndkoloreret. Min far har senere fortalt (I bogen om barndommen på Lolland) at den store bunke mursten nederst til højre var farvet grøn, så man ikke så dem. De var netop ankommet, da fotografiet blev taget, og skulle bruges til en udbygning af huset. Udbygningen ville de gerne have, men mursten pynter ikke på et luftfoto.

Da jeg var barn, sad hoveddøren mere midt for, med et vindue på hver side. Hoveddøren blev dog aldrig brugt, alle - også postbuddet og mælkemanden - gik altid ind gennem køkkenet, som lå bagerst i den nye del af huset. Fortil var kontoret og ovenpå et stort værelse min far og hans lillebror delte. Det var i det værelse, vi altid sov, når vi var på besøg.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar